wk-koorts-travel-active.reismee.nl

Eefje is als Au Pair in San Francisco en volgt Nederland zelfs om half 5 sochtens!

Hoi Nadine,

Ik heb vanmorgen in mijn eentje om half vijf 's morgens de voetbalwedstrijd Nederland - Denemarken zitten kijken. In Nederland zijn de wedstrijden vroeg in de middag, maar dat betekent dat ze in California heel vroeg in de morgen plaatsvinden.

Ik was eigenlijk nooit zo'n voetbalfan. Ik wist nooit tegen wie het Oranje team moest voetballen, of op welk moment. Ik had zelfs geen idee wie er in het elftal zaten. Dit jaar is het echter helemaal anders.

Een paar maanden geleden besloot ik wat actiever bezig te zijn, ik wilde natuurlijk niet als 'luie Amerikaan' terugkomen. Dus ging ik op zoek naar sporten die ik zou kunnen doen. Ik heb een aantal verschillende dansklassen gevolgd (heel veel keuze hier in San Francisco: Brazilian Dance, Hawaiian Dances, Hoola Hoop Classes, etc.). Maar niks waarvan ik dacht dat ik het meer dan twee keer zou willen doen. Daarna heb ik meegedaan aan yoga, maar ook dat bleek niet mijn ding te zijn.

Uiteindelijk zag ik op craigslist.com een oproep voor een recreatief voetbalteam dat nog op zoek was naar vrouwelijke spelers. Er waren ook ontzettend veel oproepen voor baseball, football en lacrosse spelers, maar ik had zo het gevoel dat ik van voetbal in ieder geval nog een beetje het idee had wat ik moest doen. Zo werd ik lid van het team Nightmen F.C. We hebben een aantal keer geoefend in Golden Gate Park voordat ons wedstrijdseizoen begon en ik moet zeggen dat ik er erg van genoot.

Vlak voor de eerste wedstrijd besloot ik dat het toch wel een goed idee was om echte voetbalschoenen te halen, dus ging ik alle sportwinkels af voor een betaalbaar paar schoenen. Uiteindelijk kwam ik bij Ross terecht, een winkel met allerlei afgeprijsde kleding en andere artikelen. Daar had ik de keuze tussen een lichtroze paar schoenen of een paar Puma's met de kleuren wit en oranje. Wat denk je dat ik koos..? Voor 15 dollar was ik daar klaar en kon ik aan de wedstrijden beginnen.

Ik behoor absoluut tot de slechtste spelers van ons team, maar ik heb veel bijgeleerd de afgelopen maanden. Ik heb ook wel in de gaten dat voetbal niet echt leeft onder de Amerikanen. Volgens een artikel dat ik online gelezen heb, komt dat omdat voetbal voor de kleinsten al heel erg georganiseerd is. Er wordt teveel nadruk gelegd op destrategische kant, waardoor de lol er voor veel kinderenop jonge leeftijdvanaf is. Tegen de tijd dat ze dan naar high school gaan hebben ze genoeg van voetbal en is er een uitgebreide keuze aan ander sporten, zoals baseball, football, basketball en lacrosse. Daarnaast vinden de Amerikanen het Europese voetbal veel interessanter dan hun eigen nationale leagues. Als Amerikanen al voetbal jerseys dragen, dan zijn het T-shirtsvan Duitse, Italiaanse of Engelse clubs.Volwassenen die voetbal spelen zijn vaak ook van Zuid-Amerikaanse afkomst, die hun liefde voor voetbal meenemen als ze naar Amerika komen.

Het viel me wel op dat ze hier in San Francisco op verschillende plaatsen grote schermen hadden staan waar men de voetbalwedstrijd USA vs. Engeland kon bekijken. Zelfs het Giants stadium (waar het baseball team van San Francisco speelt) zond de wedstrijd uit en mensen konden er gratis komen kijken. De Nederlandse wedstrijden vinden helaas plaats om 13.30 uur in Nederland, wat betekent dat het hier in California HALF VIJF 's morgens is.. Maar dat heb ik er wel voor over! Helaas heeft mijn host-family geen abonnement op de sportkanalen, maar ik kon de wedstrijd NL - Denemarken toch zien op een Spaanse tv-zender.

Natuurlijk heb ik daarna mijn host-dad aan het ontbijt uitgebreid ingelicht over de mooie wedstrijd en hij kon er wel om lachen toen ik met mijn Oranje doek naar boven kwam. Hij merkte zelfs op: 'It's so weird.. Our country turned this sweet, little girl into a complete soccer-freak!'. Mijn ouders en vriend kunnen er ook nog niet echt aan wennen dat ik ineens zo'n fanatieke voetbalfan ben, haha, maar dat komt wel als ik weer thuis ben.

Ik kan in ieder geval wel zeggen dat het WK een stuk interessanter is nu ik vrienden van over de hele wereld heb. Eén van mijn goede vriendinnen hier is een au pair uit Denemarken en het voelt toch wel goed om tegen een Deen te kunnen zeggen dat Nederland een betere wedstrijd gespeeld heeft, hahaha. Ik kijk uit naar de komende wedstrijden. Zaterdag moet ik weer zo vroeg opstaan om een wedstrijd van Oranje te kijken, maar ik kan zeggen dat ik dat nu met liefde doe!

Natuurlijk hoop ik dat Nederland kampioen wordt!

Groetjes uit San Francisco,

Eefje